غلامرضا میری، رییس اتحادیه صادرکنندگان زعفران در گفتگو با سایت خبری اتاق تهران مطرح کرد
غلامرضا میری: در حال حاضر ایران 450 تن ظرفیت بسته بندی دارد. با توجه به این که کلا ظرفیت تولید 300 تن است، یعنی 150 تن هم مازاد میزان تولید ظرفیت بسته بندی وجود دارد. بنابراین زیرساخت ها برای بسته بندی آماده است. اما زمانی که خریدارها مصرف صنعتی دارند که نمی شود مقدار بسته بندی را کم و بعد محصول را صادر کرد.
در سال 94، 164 میلیون و 618 هزار دلار زعفران در بسته بندی های کمتر از ده گرمی، ده گرم تا 30 گرم و بالای 30 گرمی از کشور صادر شده است، البته این میزان جدا از صادرات پودر زعفران بوده است. به هرحال صادرات زعفران همیشه با یکسری مسایل و حاشیه هایی حول و حوش بسته بندی و برندینگ آن همراه بوده است.
غلامرضا میری، رییس اتحادیه صادرکنندگان زعفران در گفتگو با سایت خبری اتاق تهران درباره بسته بندی و برندینگ زعفران اعلام کرد: ایران در حوزه بسته بندی و برندینگ مشکلی ندارد. در واقع ما باید آنچه که مدنظر مصرف کننده است را فراهم کنیم. به عنوان مثال مصرف زعفران در کشورهای دیگر، مانند ایران نیست که یک گرم زعفران بخرند برای تهیه غذا، شوله زرد و ... استفاده کنند. بیشتر زعفرانی که ایران صادر می کند، به مصرف صنعتی می رسد. به گفته او، بعضی از کارخانه هایی که از ایران، زعفران می خرند، از این محصول روزانه 5 کیلوگرم در تولیداتشان استفاده می کنند.
به همین دلیل هم میری معتقد است که با این وضعیت نمی توان به صادرکننده یا خریدار فشار وارد کرد که حتما باید بسته های زیر 10 گرمی تهییه و قیمت بالاتر هم هزینه کنند. او ادامه داد: چنین خواسته ای خلاف منطق و عرف تجارت است
میری همچنین گفت: در حال حاضر ایران 450 تن ظرفیت بسته بندی دارد. با توجه به این که کلا ظرفیت تولید 300 تن است، یعنی 150 تن هم مازاد میزان تولید ظرفیت بسته بندی وجود دارد. بنابراین زیرساخت ها برای بسته بندی آماده است. اما زمانی که خریدارها مصرف صنعتی دارند که نمی شود مقدار بسته بندی را کم و بعد محصول را صادر کرد.
رییس اتحادیه صادرکنندگان زعفران ادامه داد: در دولت گذشته گفتند زعفران خام فروخته نشود و مصوبه ای برخلاف قانون مجلس تصویب کردند که برای صادرات بسته بندی های بالای 30 گرمی زعفران باید 5 درصد تعرفه اضافه پرداخت کنند. در این سال ها، تنها 6 درصد از کل صادرات زعفران در بسته بندی های زیر 10 گرم بود و حتی بعد از 5 سال از این مصوبه باز هم همان میزان است حتی یک درصد هم بالا و پایین نشده است. به این ترتیب این عوارض و سختگیری ها هیچ اثری در افزایش صادرات زعفران در بسته بندی زیر 10 گرمی نداشت. این مساله نشان می دهد که مصرف جهانی زعفران به این منوال است. البته بعد از این مشکل، چند سالی طول کشید تا توسط دیوان عدالت اداری، این مصوبه را نقض کردیم.
براساس صحبت های این فعال حوزه زعفران، ایران امکانات، ظرفیت، فضا و تکنولوژی بسته بندی زعفران را دارد. او تاکید کرد: اگر تمام کشورهای دنیا، مثل فرانسه، امریکا و ... را بگردید، در هیچ سوپرمارکتی بسته زعفران پیدا نمی کنید. چرا که شیوه مصرف آنها با مصرف ایران متفاوت است.
البته او این موضوع را هم مطرح کرد که مقداری از زعفران ایرانی به اسپانیا می رود و دوباره بسته بندی و به نام کشور اسپانیا به دیگر نقاط جهان صادر می شود. او در این باره گفت: زعفرانی که به اسپانیا می رود، نه اینکه 100 درصد دوباره بسته بندی شود اما اسپانیا با توجه به جایگاه و برچسب made in europe که در بسته بندی محصولاتش می زند، می تواند زعفران ما را به کشورهای مختلف توزیع می کند. البته که این زعفران به اسم خودش است ولی به هند و آمریکا صادر می شود. اما حالا اگر آمدیم و گفتیم این کار انجام نشود، چه جایگزینی برای آن داریم. افزایش عوارض و تعرفه را تجربه کردیم اما جواب نداد. حتی در آن مقطع باعث شد تا صادرات 221 تنی زعفران ایران به 90 تن برسد و حالا بعد از تلاش های بسیار دوباره به 150 تن رسیده است. این اتفاق چرا افتاد؟ برای این اینکه خریدارهای زعفران ایران با محدودیت مواجه شدند و قید تجارت زعفران با ایران را زدند و به سراغ رنگ های خوراکی رفتند. بنابراین نباید با این منطق صادرات بسته بندی بالای 30 گرم به اسپانیا و بسته بندی دوباره در این کشور برای صادرات این محصول کشور محدودیت ایجاد کرد.
او همچنین گفت: سطح زیرکشت زعفران در کشور 310 تن بوده که الان به 400 تن ظرفیت تولید رسیده ایم، اگر جلوی صادرات به اسپانیا گرفته شود، آیا می توانیم در داخل کشور این میزان زعفران را مصرف کنیم یا بازارسازی های جدید انجام داده ایم؟ زمانی است که دولت می گوید با دیگر کشورهای جهان تعامل می کند و زعفران صادر می شود، به این ترتیب دیگر به اسپانیا زعفران صادر نمی کنیم، اما وقتی جایگزین نداریم، باید چه کار کنیم؟ ما هم علاقه داریم زعفران های بسته بندی شده خودمان را بفروشیم. در حال حاضر کارگرها در کارخانه با نصف ظرفیت کار می کنند. اما اگر کار باشد، خوشحال می شویم با ظرفیت کامل کار کنیم.